Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ράινερ Χάσλερ

Γίνεται ο σπουδαιότερος παίκτης που ανέδειξε ποτέ μία χώρα να μην έχει καταγράψει ούτε μία συμμετοχή στην εθνική της ομάδα?  Εάν πρόκειται για τον Ράινερ Χάσλερ, γίνεται!
Το 2004 η UEFA στο πλαίσιο των εορτασμών για το ιωβηλαίο της, ζήτησε από όλες τις χώρες -μέλη της να επιλέξουν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που έβγαλαν την προηγούμενη πεντηκονταετία. Η ομοσπονδία του Λιχτενστάιν, λοιπόν, δήλωσε τον προαναφερθέντα δεξιό αμυντικό. Ηταν μία δίκαιη επιλογή, μιας και ο εν λόγω άσσος ( που αρεσκόταν στο να προωθείται συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά και στο επιθετικό κομμάτι εκτός από το ανασταλτικό ) έκανε μία εξαιρετική καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα ουδέποτε τραυματίστηκε! Ο Ράινερ Χάσλερ γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1958 και 18 χρόνια αργότερα πρωτόπαιξε επαγγελματικά στην ελβετική Γκρασχόππερς Ζυρίχης.
Οταν συμπλήρωσε το 20ό έτος της ηλικίας του μετακόμισε στη Βαντούζ της πατρίδας του, στην οποία έμεινε έναν χρόνο.

Ακολούθως, επέστρεψε στην Ελβετία, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Ξαμάξ. Ανήκε στο ρόστερ της τελευταίας για τέσσερις σαιζόν, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις. Οι φίλοι του συλλόγου του Νοσσατέλ, εξάλλου, ακόμη και σήμερα θυμούνται ότι ήταν από τους πρωτεργάτες της καταπληκτικής πορείας που έκανε η ομάδα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της αγωνιστικής περιόδου 1981 / 1982 όταν αποκλείοντας τις Σπάρτα Πράγας ( 4 - 0, 2 - 3 ) Μάλμοε ( 1 - 0, 1 - 0 ) και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας ( 0 - 0, 1 - 0 ) έφθασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, μένοντας εκτός συνέχειας από το Αμβούργο ( 2 - 3, 0 - 0 )

Κατόπιν, οι άνθρωποι της σαφώς πιο ισχυρής Σερβέτ, έχοντας εκτιμήσει την αξία του, κινήθηκαν και απέσπασαν την υπογραφή του. Εκείνος έμεινε στους «βυσσινί» ως το 1989 όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Σε αυτό το διάστημα βοήθησε τον σύλλογο της Γενεύης να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα ( 1985 ) και ένα Κύπελλο
( 1984 ) συνεχίζοντας παράλληλα να διαπρέπει εντός αγωνιστικού χώρου

Ολες αυτές τις σαιζόν, λοιπόν, ο Χάσλερ, παρότι συμμετείχε σε αναμετρήσεις των «μικρών» αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων του Λιχτενστάιν, δεν αγωνίστηκε ούτε σε ένα ματς της ανδρικής ομάδας! Τον λόγο εξήγησε ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα,., http://www.uefa.com/memberassociations/association=lie/news/newsid=207544.html ,., μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA:

«Οι σύλλογοι στους οποίους έπαιζα δεν ήταν σίγουροι ότι η ομοσπονδία του Λιχτενστάιν θα με διασφάλιζε όπως έπρεπε ώστε να λάβω μέρος στους αγώνες της. Η ομοσπονδία μπήκε σε μπόλικους… μπελάδες για χάρη μου, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να επιλύσει αυτά τα προβλήματα»

Κι εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η εθνική του Λιχτενστάιν έδωσε το πρώτο παιχνίδι της μόλις το 1982 ( κόντρα στην… «Ελβετία Β» 0 - 1,., 9 /3/ 1982 ) καθώς και ότι το ποδόσφαιρο σε αυτή τη χώρα των 35 χιλιαδων ψυχών ήταν ( και είναι ) ερασιτεχνικού επιπέδου. Απολύτως δικαιολογημένοι λοιπόν ήταν οι φόβοι των ιθυνόντων των ομάδων στις οποίες ανήκε ο ικανότατος αυτός δεξιός μπακ ότι η ομοσπονδία  του Λιχτενστάιν δεν θα μπορούσε να τον φροντίσει επαρκώς εάν τραυματιζόταν
Ο Χάσλερ, πάντως, που σήμερα εργάζεται σε ένα γραφείο στην Ελβετία, αναμφίβολα βρήκε στην ίδια την ανάδειξή του σε καλύτερο ποδοσφαιριστή της μικρής του πατρίδας την καλύτερη… παρηγοριά για το ότι ποτέ δεν έπαιξε στην εθνική
 
http://www.uefa.com/memberassociations/association=lie/news/newsid=207544.html
http://www.igang3.ch/dbfcz/spieler.php?spieler_id=3694
http://www.bbc.co.uk/sport/0/scotland/15078473
http://www.lfv.li/fileadmin/user_upload/Dateien/Aufgebote-Nationalmannschaft/2012/Aufgebot-MAL-LIE-2012.pdf
http://www.youtube.com/embed/4-vJlJnYkcg
http://www.youtube.com/embed/zIrEvPtVmzo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου